Møt NZFs prosjektleder i Ung Zoolog
Av Hannah Røkke
Jeg heter Hannah Røkke og har nylig tatt fatt på rollen som prosjektleder for Ung Zoolog i Norsk Zoologisk Forening (NZF). Jeg har alltid hatt en dyp interesse for alt som lever på jorden, noe som har formet både min utdanning og karrierevei. Med en mastergrad i fiskeribiologi fra Universitetet i Bergen, hvor jeg fordypet meg i genetikk hos sild (Clupea harengus), har jeg opparbeidet meg verdifull kunnskap om marine økosystemer. Tidligere har jeg også hatt gleden av å jobbe i bærekraftsgruppen til Havforskningsinstituttet, fått erfaring som driftsoperatør på et oppdrettsanlegg og jobbet som lærer på videregående skole i Nord-Norge.
Inspirert av utallige timer tilbrakt med å utforske fjæra med dykkebriller på, samt med turer i skog og mark over hele Norge, har min kjærlighet til naturen bare vokst. Denne lidenskapen ledet meg til å søke en utdanning innen biologi, med et ønske om å bidra til bevaring av våre unike økosystemer. Nå, i min rolle hos NZF, får jeg muligheten til å utvide horisonten min og jobbe med et bredere spekter av dyregrupper, noe jeg er svært takknemlig for og gleder meg masse til.
I Ung Zoolog-prosjektet er vårt mål å gi biologistudenter og andre entusiaster praktisk erfaring med en rekke dyregrupper, med særlig fokus på flaggermus i den innledende fasen. Vi har allerede satt i gang med kurs og feltarbeid relatert til flaggermus, og planlegger å utvide dette til flere arter og dyregrupper i fremtiden. Videre ser vi på muligheter for samarbeid med andre organisasjoner for å utvikle arrangementer rettet mot barn og ungdom. Vi ønsker også å jobbe tett på studentene fra Universitetene vi har i Norge, og planlegger å tilrettelegge kurs og feltarbeid til deres interesser.
Jeg er spesielt opptatt av å skape en plattform hvor både nybegynnere og erfarne biologer kan møtes, dele erfaringer og lære av hverandre. Gjennom kurs, workshops og feltaktiviteter ønsker vi å styrke den praktiske erfaringen som er essensiell for en karriere innen biologi, særlig i en tid hvor slike muligheter blir stadig mer begrenset ved universiteter.
I nærliggende fremtid har vi planlagt en rekke kurs relatert til flaggermus, hvor vi blant annet skal lære om hvordan man holder en flaggermusvandring, hvordan man tar i bruk diverse utstyr relatert til flaggermus og hvordan man analyserer dataen vi samler inn. Vi skal også forsøke å utnevne flaggermusambassadører som jobber spesifikt med formidling og ivaretagelse av flaggermus. Utover dette vil det også arrangeres flaggermusvandringer som er åpent for alle å være med på. Her har man muligheten til å bli med på en vandring hvor målet er å lære bort informasjon om flaggermus, og også observere og høre flaggermus i deres naturlige habitat. Foreningen har en lang historie med flaggermusvandringer, og det har vært stor interesse fra deltakere. Vi vil gjerne utvide områdene vi utfører disse vandringene i, og øke antall turledere.
Å få muligheten til å lede Ung Zoolog-prosjektet er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Jeg
gleder meg til å bidra til å utvide tilbudene våre, opprette flere lokallag rundt om i Norge, og
formidle gleden ved naturen til en ny generasjon biologientusiaster. Hvis du har forslag til kurs
eller ønsker å delta i vårt arbeid, ikke nøl med å ta kontakt , ungzoolog@nzf.no!